Hoe werkt het internet (world-wide-web)

Wat is het internet? Dat lijkt een heel eenvoudige vraag, maar zo eenvoudig is het niet. In feite is het antwoord nogal krankzinnig. Het internet is een wereldwijd samenwerkingsverband van computers die met elkaar verbonden zijn via een reeks fysieke protocollen. Deze protocollen maken allerlei dingen mogelijk – van het delen van foto’s met je familie tot het boeken van je volgende vakantie.

Het internet is een serie van communicatiekanalen.

Het internet is een reeks communicatiekanalen. Het internet is niet één enkel netwerk. Het is een verzameling netwerken die computers over de hele wereld met elkaar verbindt.

Deze netwerken kunnen bestaan uit veel verschillende soorten verbindingen, zoals:

 • Ethernetverbindingen
 • Mobiele telefoon dataverbindingen (3G en 4G)
 • Wi-Fi-hotspots
 • glasvezelkabels voor het overbrengen van enorme hoeveelheden gegevens met hoge snelheid over zeer lange afstanden

Mogelijk hebt u verschillende netwerken in uw huis, waaronder uw Wi-Fi-netwerk, het netwerk van de kabelmaatschappij voor digitale tv en het netwerk van uw telefoonmaatschappij voor vaste telefoondiensten. Dit zijn allemaal afzonderlijke netwerken, maar ze zijn allemaal verbonden met het internet.

Belangrijkste manieren waarop mensen verbinding maken met het internet

Er zijn een aantal manieren waarop mensen tegenwoordig verbinding kunnen maken met het internet. De meest gebruikelijke zijn:

 • Mobiele apparaten zoals smartphones en tablets.
 • Desktop- of laptopcomputers.
 • Smart TV’s, waarmee u thuis inhoud op uw TV kunt streamen of shows en films op aanvraag kunt bekijken zonder dat u een kabelverbinding nodig hebt.
 • Spelconsoles zoals de Xbox One of PlayStation 4.
 • Slimme luidsprekers zoals Google Home of Amazon Echo, waarmee u verschillende aspecten van uw leven kunt regelen door gewoon te zeggen wat u wilt dat het doet! Bijvoorbeeld, als je wilt muziek afgespeeld in een andere kamer dan alles wat nodig zou zijn zeggen “Speel wat muziek in de slaapkamer” die onmiddellijk zal spelen willekeurige nummers voor uw plezier overal binnen het bereik van waar deze apparaten zich bevinden.

Hoe het internet begon in 1969

De ontwikkeling van het internet zoals wij dat nu kennen, begon aan het eind van de jaren zestig. In 1969 werd een begin gemaakt met het ARPANET, een project dat werd gesponsord door het Advanced Research Projects Agency (ARPA) van het Amerikaanse ministerie van Defensie en dat de technische basis zou leggen voor het internet.

ARPANET, dat begon met vier knooppunten die met elkaar verbonden waren in Californië en Utah, bereikte 20 knooppunten in 1971 en 100 in 1979. De hostcomputers bevonden zich hoofdzakelijk aan universiteiten en onderzoekinstellingen, maar andere federale agentschappen zoals NASA namen ook deel.

ARPANET was ontworpen om wetenschappers in staat te stellen met elkaar te communiceren over hun werk zonder zich zorgen te hoeven maken dat een nucleaire aanval een of meer computercentra zou kunnen wegvagen. De netwerkcomputers konden informatie uitwisselen zonder zich zorgen te maken over het specifieke pad dat tussen twee punten werd gevolgd; mocht een verbinding of centrum uitvallen, dan konden de gegevens automatisch via een ander pad worden omgeleid.

De bouwstenen van het internet

De basisbouwstenen van het internet zijn uw IP-adres en het Domain Name System. Een typisch Internet Protocol (IP)-adres is een reeks getallen gescheiden door punten, zoals 192.168.1.2. Elk nummer staat voor een andere computer in uw netwerk, zoals een IP-adres u kan helpen te achterhalen waar het probleem in uw netwerk zit als u meerdere computers hebt en ze niet met elkaar kunnen communiceren. Het Domain Name System laat computers websites opzoeken met behulp van hun domeinnaam in plaats van hun gewone IP-adres, zodat u niet al die vervelende nummers hoeft te doorlopen telkens wanneer u een website wilt bezoeken of een e-mail wilt verzenden. Om een idee te krijgen hoe dit werkt, kunt u denken aan het bezoeken van een website zoals www.google .com; wanneer u enkele letters van de domeinnaam van die website in uw browser intypt, vraagt de browser uw computer om het IP-adres (Internet Protocol) van die domeinnaam, zodat hij weet naar welke computer hij moet kijken voor de inhoud van de website. Het is een beetje zoals toen je in groep 5 naar school ging en een telefoonboek moest gebruiken; dat was gemakkelijker dan nummers opzoeken door ze steeds opnieuw te spellen!

Hoe websites werken

Nu u een basiskennis hebt van hoe het internet werkt, kunnen we overgaan tot een meer gedetailleerde uitleg van websites en webpagina’s. Websites zijn verzamelingen van gegevens die op een gestructureerde manier worden weergegeven, terwijl webpagina’s de afzonderlijke eenheden zijn waaruit elke website is opgebouwd. Een website is een verzameling webpagina’s en andere bronnen zoals afbeeldingen of video’s die zijn opgeslagen op het internet (d.w.z. “in the cloud”).

Websites bestaan omdat iemand dacht dat het nuttig zou zijn voor bezoekers om inhoud (tekst, afbeeldingen, video’s) op een bepaalde manier georganiseerd te zien. Wikipedia is bijvoorbeeld ontworpen om mensen informatie over verschillende onderwerpen op één plaats te laten zien. Een webpagina zou een artikel zijn over een specifiek onderwerp (het menselijk brein). De gehele verzameling van artikelen vormt Wikipedia-de website.

De technische details achter hoe websites werken zijn complex maar interessant! Websites worden beheerd door programma’s die webservers worden genoemd en die alle informatie met betrekking tot de site opslaan. Webservers halen gegevens uit databases waar inhoud is opgeslagen en verstrekken die aan aanvragende browsers via HTTP-verzoeken (zie Hoe het Internet werkt). Vervolgens ontvangt uw browser de gegevens en rendert de pagina op basis van de HTML-code die door de server wordt aangeleverd!

Wat betekent het om online te zijn?

 • Wat betekent “online” zijn? Online zijn betekent dat je verbonden bent met het internet en het kunt gebruiken om met anderen te communiceren via websites, e-mail en sociale media.
 • Wat kunnen mensen online doen? Mensen doen een heleboel dingen online: communiceren met vrienden en familie, winkelen, hun bankrekeningen beheren, nieuwsartikelen en berichten op sociale media lezen, spelletjes spelen en nog veel meer.
 • Kan ik overal toegang krijgen tot het internet? U kunt met uw computer of mobiele telefoon op veel plaatsen op het internet, thuis of op het werk, op school, in het park of zelfs in een koffiehuis.

De eerste website van het World Wide Web

In 1991 maakte Tim Berners-Lee – de man die het World Wide Web heeft uitgevonden – de eerste website. Het was een eenvoudige pagina met een aantal basislinks die leidden naar informatie over het World Wide Web project. De URL voor deze site is info.cern.ch, die nog steeds bestaat en die u vandaag kunt bekijken als u wilt zien hoe hij er in 1991 uitzag.

Samenvatting: Het internet is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven geworden, en er komt heel wat bij kijken om het te laten werken.

Het internet is een geheel van communicatiekanalen dat bijna elke computer ter wereld met elkaar verbindt. Het internet is een wereldwijd netwerk, wat betekent dat het één netwerk is dat bestaat uit miljoenen kleinere netwerken. Het begon in 1969 als een manier om informatie uit te wisselen via een netwerk van computers dat ARPANET werd genoemd. Het oorspronkelijke doel was voor defensie, maar later werd het gebruikt voor het delen van onderzoek en het verzenden van e-mail. Om dit te bereiken moesten veel verschillende technologieën worden gecreëerd of verbeterd door vernieuwers over de hele wereld.

Het internet maakt gebruik van telefoonlijnen (of satellieten als u niet op telefoonkabels bent aangesloten) om verschillende computers met elkaar te verbinden tot één netwerk. Er zijn twee essentiële componenten voor deze verbinding: eindpunten (communicatieapparatuur zoals laptops of telefoons) en routers (boodschappers die gegevens overbrengen). Eindpunten zijn met elkaar verbonden via routers die gegevens van het ene eindpunt naar het andere verplaatsen tot zij het punt van bestemming bereiken.

ajax-loader