Webliefde.nl
           Liefdesbrieven schrijven

Vraag je je wel eens af waarom die ene leuke flirt plotseling niet meer terugmailt? Op de weg naar je droompartner kun je juist bij het mailen behoorlijk de mist in gaan. Hieronder zeven valkuilen bij mailcontact.

1. De begroetingsvalkuil
Wie een eerste mailtje begint met bijvoorbeeld "Hallo, schatje!" of "Mijn allerliefste Simon" komt snel bedrogen uit. Zo'n aanhef geeft namelijk eerder aan dat je niet de benodigde afstand kunt bewaren. En hoewel het geen kwaad kan om een joviale of grappige toon aan te slaan; is het beter om een e-mailcontact te starten in een lage versnelling. Dat betekent dat je ook ht best algemeen geaccepteerde aanspreekvormen kunt kiezen.

Wanneer je al een tijdje met iemand mailt, kan het natuurlijk wel. Dit geldt trouwens ook voor de afsluiting van een e-mail. Zo kun je bij twijfel beter eindigen met "vriendelijke groeten" dan met "je ware liefde" of erger: "de mazzel".

2. De slordigheidsvalkuil
"Beste Pia, het kan geen toeval zijn: ook ik ben gek op stoofschotels."
Dat is Op zich geen slecht begin. Jammer alleen dat het mailtje is geadresseerd aan Esther. Voorkom dit soort nalatigheden en verwisselingen beslist. Want je online-flirt krijgt door dit soort fouten al snel de indruk dat hij/zij volledig inwisselbaar is voor jou.

Kortom: verlies in geen geval het overzicht als je meerdere correspondenties tegelijk onderhoudt! Waarom? Je wilt toch niet overkomen als een oppervlakkig of ongeinteresseerd persoon? Lees je mailtje altijd nog even goed door voor je op verzenden drukt; het helpt echt!

3. De en-maar-zwammen-valkuil
"In aansluiting op mijn vorige mail, waarin ik je heb bericht over mijn eerste weken die ik op de kraamafdeling heb doorgebracht, ga ik nu nader in op ladiedadieda..."
Er is niets tegen op openhartigheid, maar je kunt je mailpartner beter niet overspoelen met een brij aan onzinnige informatie. Juist aan het begin van het contact, vaak de fase van het wederzijdse verkennen, is het aan te bevelen iets beknopter te zijn. Kom snel terzake, stel vragen, geef antwoord en beperk je tot de meest interessante details. Handige vuistregel: het is beter om je mailpartner met een paar feitjes nieuwsgierig te maken, dan hem of haar direct met je hele levensgeschiedenis te vervelen.

4. De valkuil van het mail-bombardement
"Joehoe! Daar ben ik weer. Sorry, ik moest even naar het toilet ...".
Natuurlijk is het heerlijk als je continu in contact staat met je online-flirt, maar doe dit alleen als beide personen in vuur en vlam staan en je zeker weet dat de behoefte aan een permanente mailuitwisseling wederzijds is.

Juist in het begin geldt: minder is vaak meer. Wacht daarom eerst rustig het antwoord op je eerste mailtje af voordat je de volgende verstuurt. Je wilt tenslotte in gesprek komen met iemand die misschien meer dan leuk blijkt. Mailtjes in de trant van "Ik verveel me zo, en ik vroeg mij af wat jij nu aan het doen bent..." kun je natuurlijk beter achterwege laten.

5. De valkuil van de inside joke
"Hallo (:-), shit mijn baas heeft vandaag weer zo'n dag dat 'ie niet te genieten is : +0:-), ik heb er zo de :'-( in; heb jij dat ook? (:-&*'?"
Ook al hou je nog zo van afkortingen of emoticons: je mailpartner hoeft dit niet per se ook leuk te vinden. En als e-mailontvangers een vertaler nodig hebben om je mails te ontcijferen, dan sla je de plank toch een beetje mis.

Schrijf daarom gewoon in begrijpelijke taal. Hetzelfde geldt overigens voor het indirect zinspelen op bijvoorbeeld je lievelingskarakter uit een rollenspel, die totaal onbekende Mongolische B-acteur of op de vroege werken van Diogenes Laertios. Als er voor dergelijke woordgrappen of zinspelingen geen aanleiding is, stuit je op onbegrip.

6. De valkuil van het generaliseren
"Ik ben zelfs van mening dat de binnenlandse vraag door een verhoging van de BTW op de langere termijn zal toenemen!"
Ook al heb je nog zo'n moeite met schrijven over persoonlijke onderwerpen; ontwijk ze niet door dan maar uit te wijden over algemene thema's als politiek, economie of meteorologie, alleen maar om wat meer zinnen op papier te krijgen. Wanneer je met iemand mailt gaat het erom dat je die ander beter leert kennen. Zo kun je beter vertellen dat je misselijk werd tijdens een boottripje, dan urenlang mijmeren over de schoonheid van de Griekse eilanden waar die boot je destijds naar toe bracht.

Nog beter: blijf bij je huidige omgeving. Schrijf over je collega die je nu alweer met zijn penetrante knoflookgeur lastig valt; zaken over het hier en nu. En hoe je omgaat met de trivialiteit van alledag zegt veel meer over jou dan je mening over grote maatschappelijke kwesties.

7. De lange-tenen-valkuil
"Hoezo 'niet geinteresseerd'? Dat was te verwachten van zo'n verstokte oude vrijster als jij..."
Iemand zegt na een paar mailtjes beleefd maar duidelijk "Tot ziens!" en jij gaat je dat persoonlijk aantrekken? Niet doen. Wie zo reageert, laat de ander alleen maar zien dat die afwijzing het juiste besluit was. Ook al ben je zelf misschien wel geinteresseerd in verder contact en word je nu pijnlijk geraakt: vat afwijzingen altijd sportief op en wens de ander gewoon vriendelijk "veel geluk".

Bedenk ook dat het afbreken van het contact niet alleen aan jou ligt. En bovendien heeft het de ander waarschijnlijk ook nog enige moed gekost om tegenover jou zo eerlijk te zijn. En eerlijkheid is alleen maar prijzenswaardig.


Copyright - Privacybeleid